• Gözde Hukuk Bürosu | Avukatlık Hizmetleri | Avukat Gözde Çaçan

Fikri ve Sinai Haklar Hukuku

Fikri ve Sınai Haklar Hukuku Nedir?
İçinde bulunduğumuz hızla gelişen teknoloji çağı göz önüne alınacak olursa fikri ve sınai haklar büyük ölçüde önem teşkil eden bir konudur. Fikrî mülkiyet hukuku iki ana maddeden oluşur: Telif hakkı ve sınai mülkiyet hakkı. Telif hakkı, eserin meydana koyulması ile kendiliğinden doğmaktadır. Koruma, eserin kamuya sunulmasının ardından kendiliğinden sağlanmaktadır. Onun için ayrıyeten herhangi bir bildirim veya tescil işlemine ihtiyaç duyulmaz. Sınai mülkiyet haklarındaysa bireyin konuyla ilgili buluşunu, markasını, tasarımını vs. tescil ettirmesi gerekmektedir. Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, bir işletmenin yöntemleri, dokümanları, kimliğini oluşturan unsurları, ürün görselleri, özgün fikir ve tasarımları gibi gayri maddi haklarının korunumunu kapsar.

Fikri ve Sınai Haklar Hukuku Niçin Gereklidir?
Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, kişiye ait özgün fikrin veya orijinal ürünün tescilinin sağlanması ve söz konusu hakkın korunması için gereklidir. Gitgide küreselleşen dünyada, bilgiye kolay ulaşılması hasebiyle taklit edilen ya da çalınan çeşitli hizmet ve fikirler, bireylerin haklarına yapılan bir saldırı olmakta ve bu fikir hırsızlığı kapsamına girmektedir.

Fikri ve Sınai Haklar Hukuku Hakkında Sağladığımız Hizmetler Nelerdir?
Gözde Çaçan Hukuk Bürosu, fikri ve sınaî haklar hukuku hakkında müvekkillerine temsil ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Onlardan birkaçı şunlardır:

Patent ve Marka hukuku (marka hakkının tespiti ve korunması, patent ve marka tescili, gizlilik mukavelelerinin hazırlanması ve incelenmesi, bozma, zarar verme ve tehalüf gibi hallerde dava açma);
Telif hakkı (bilirkişiden arabuluculuk atamasına kadar telif hakkı konusunda meydana gelen ihtilafların çözüme ulaştırmada hukuki yardım sağlama, bireyin kendi resmi üzerinde bulunan hakkı, kullanım hakkı mukaveleleri, vb.)
Tasarımların koruma altına alınması ve yararlı model hukuku (taklit davaları, yararlı modeller kullanımı ve uygulanması, vb.)
Haksız rekabetten doğan sorunlar (haksız ya da aldatıcı ticaret eylemlerine karşı tedbir alma ve müvekkillerin hakkını koruma, rekabet yasağı ihlali, marka ismine ve hakkına tecavüz etme durumlarında hukuki danışmanlık vermek, vb.)
İnternet hukuku (danışmanlık, mukavelelerin hazırlanması ve incelenmesi, domain isimlerinin tescil edilmesi ve devri, vb.)

TEKLİF AL