• Gözde Hukuk Bürosu | Avukatlık Hizmetleri | Avukat Gözde Çaçan

Deniz Ticareti Hukuku

Deniz Ticareti Hukuku kapsamında, firmalar arası deniz yoluyla yürütülen ticari münasebetlere ilişkin hukuki düzenlemeler yer alır. Gemilerin ve deniz taşıtlarının denizde yaptıkları kazaları ya da bu seferler esnasında meydana gelen problemlerin çözülmesi için düzenlenmiş bir hukuk dalıdır.

Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan genel hükümlere göre gemi tanımı 931/1 maddesi uyarınca şöyledir: “Tahsis edildiği gaye, suda gitmesini gerektiren, yüzme niteliği olan ve çok ufak olmayan her taşıt, kendiliğinden gitme şansı olmasa da, bu araç yasa nezdinde “gemi” sayılır.”  Kurtarılamayacak bir şekilde batan ya da onarımı mümkün olmayacak hale gelen gemi, niteliğini kaybeder. Her geminin adı, diğer gemilerden farklı olması şarttır. İsim geminin kıç tarafının her iki yanına yazılmalı ve sicile adı kaydedilmelidir.

Deniz Ticareti Hukukunun kapsamındaki konular içinde gemi vasıtasıyla yolcu taşımacılığı ve eşya taşımacılığı işlemleri hakkında düzenlemeler yer almaktadır. Bunlara ilave olarak eşya ve yolcu taşıma mukaveleleri, gemi sicili ve mülkiyeti, gemi ipoteği, gemi kurtarma ve bayrak çekme hakkı gibi konular Deniz Ticareti hukuku kapsamındadır.

Deniz Ticareti Hukuku Niçin Gereklidir?
Eşya nakliyat hizmeti ve yolcu taşımacılığı hizmeti veren firmaların gerekli sözleşmeler çerçevesinde hukuksal olarak birtakım düzenlemeler ile desteklenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu hukuk sistemi ticaret sırasında oluşan sorun ve ihtilafların çözümü için de gereklidir. Hiç kuşku yok ki karasularda ve uluslararası sularda hukuki bir gücün desteği ve yaptırımı deniz ticaretinin selameti açısından önemlilik arz eder.

Deniz Ticareti Hukukunda Büromuzun Verdiği Hukuki Hizmetler
Gözde Çaçan Hukuk Bürosu olarak Deniz Ticareti hukuku ekibimizin sağladığı hukuki destek konularından bazıları şunlardır:

Gemi alım ve satım işlemleri
Çarpışmadan, karaya oturmadan, deniz kirliliğinden ya da bireysel yaralanmalardan kaynaklı oluşan sigorta ihtilafları
Gemi finansman işlemleri ve hacizleri
Denizcilik sektöründe oluşan iflaslar
Gemilere el konması durumları
Deniz ticareti mukaveleleri
Milletlerarası taşımacılık ve ticaret
Gemi çarpışmalarından kaynaklı zarar ve kayıplar
Gemilerini kiraya verenler ve gemi kiralayanlar
Çevre hukuku ile ilgili düzenlemelerin yapılması ve devlet kuruluşları ile olan ilişkiler

TEKLİF AL